Tekne Bağlama

Tekne bağlama konusu teknemizi güvende tutma adına doğru yapılması önem arz eden bir konudur. özellikle Tekne ve Deniz hayatına yeni atılan insanlar için bu konu hayatidir zira yanlış bağlanmış bir tekne  hava şartları bozulduğunda batma riski taşır


Nazmi Ulusan
Nazmi Ulusan
Tekne Bağlama

Tekne Bağlama

Tekne bağlama konusu teknemizi güvende tutma adına doğru yapılmasi önem arz eden bir konudur. özellikle Tekne ve Deniz hayatına yeni atılan insanlar için bu konu hayatidir zira yanlıs bağlanmıs bir tekne  hava şartlari bozulduğunda batma riski taşır. Bu sebeple aşağidaki bağlama yerlerine göre teknelerin bağlanişina bakınız; 

Limanda tekne bağlama

Limanımiz tam teşekküllü bir liman sa zaten alt yapisi hazırdır ve teknelerimizi bağlama konusunda bir standart mevcuttur. benim daha cok üzerinde durmak istediğim liman tarzi balıkçı barınakları ve doğal liman niteliğinde olan yerlerdir.

tekne bağlama da en onemli ilk kural teknemizi kiçtan kara  bağlamaktır. teknenin dalgayı sürekli burundan almasını sağlamalıyız. bu şekilde teknemizin dalga ile mucadelesi daha kolay olur ve içeri daha az su alir. tekne burun mapasından tonoza, kıc koç boynuzlarnndan da kıyı mapalarına bağlanır. burda dikkat edilmesi gereken  teknenin kalomalı ( pay) bağlanmasıdır. şöyle ki ,  dalga çekildiğinde yada rüzgar olduğunda bağlama  duvarina vurmayacak kadar olmalıdır. bu mesafeyi halatınızda teknenizin boyuna ve bağlama yerinize göre siz ayarlamalisiniz. teknenizi bağladığınızda kıç halatlardan çekiniz tekne kıyıya değiyorsa , baştan tonoz ipini kısaltınız. sonuçta tekneniz biraz ileri biraz geri hareket edebilmeli gergin kalmamalıdır. tekne nin uygun bağlandığı tespit edildikten sonra halatlardaki bu bağ noktalarına kalıcı düğümler atılır ve her seferinde uğraşmak durumun da kalmazsınız.

Kiyiya yakin açikta tekne baglama

Kıyıya bağlantısı olmadan tekne bağlama için itiyaciniz doğru yapılmıs ve atilmiş bir tonozdur. tonozunuza bağlayacağınız bir mapalı yada karabinalı şamandıra işinizi çok kolaylaştırır. ( bakınız: tonoz yapimi ) tekneyi ön mapasindan tonoza tekne boyuna göre değişmek kaydiyla ( örnek olarak 6 m bir tekne için 5 m ) 4-5 m koloma bırakarak bağlayin bırakın bu kadar. ek olarak tonoz, çapa vb. ihtiyacınız olmayacaktır. tekne rüzgarın yönüne göre burnunu rüzgara verecek ve kaloma ( halat payi ) sayesinde dalganin üzerine çıkabilecek ve kendini koruyacaktır.



  • Okunma Sayısı: 97

BNGMarine Tekne - Fiber Tekne - Polyester Tekne

Teknelerde Osmos
Genel olarak denizcilikte osmos ; deniz suyundaki tuzun teknenin jelkot tabakasını geçerek fiberglass iç tabakaya sızması olayıdır.
Ceyhuni Gürer
Ceyhuni Gürer
Tekne Tasarımı
Tasarım, hayalin gerçeklikte vücüt bulduğu ilk aşamadır
Ceyhuni Gürer
Ceyhuni Gürer
Fiber tekne üretiminde kullanılan en yaygın teknikler nelerdir?
Laminasyon ve İnfuzyon Tekniklerinin avantaj ve dezavantajları
Ceyhuni Gürer
Ceyhuni Gürer
Fiberglass (polyester) bir fiber tekne satın alırken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir ?
Deniz ve Tekne hakkinda ne biliyorum, nasil bir tekne ile baslamaliyim, amacim ne ?
Ceyhuni Gürer
Ceyhuni Gürer